Tjäna pengar till klassen eller laget - smart & enkelt koncept

Tips & Recept





Saffran


Saffransdoftande fiskgryta

Mustig god gryta

Den här grytan kan med fördel förberedas dagen innan.

Lussebullar utan kesella

Ett lussekattsrecept av världsklass

Högklassiga lussekatter skapade på sirap och utan kesella.

Lussebullar med kesella

Här kommer ett klassiskt lussebullsrecept.

Lussebullar med kesella (ca 30 st)

Saffranstryffel

Härlig tryffel med smak av konjak och saffran med vit choklad

En fantastisk efterrätt/fika med lyxig känsla!

Saffranspata med räkor och fänkål

En ljuvt doftande pasta med en fräsch touch

30 minuter, 4 portioner

Saffransdoftande fiskgryta



Tillagning
  1. Skala och skär potatis och morötter i centimeterstora täningar. Rensa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs vitlöken och purjolöken ett par minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare 1 minut.
  3. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
  4. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
  6. Tillsätt creme fraîche och låt koka upp igen.
  7. Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg bitarna i grytan och ta av från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är färdig.
  8. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera gärna tillsammans färskt bröd.
Ingredienser
  • 300 g skinn- och benfri laxfilé
  • 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, sej)
  • 200 g skalade räkor
  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 gram saffran från Antonio Sotos
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g körsbärstomater (färska eller på burk)
  • 3 dl vitt matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk skaldjursfond (kan ersättas med fisk- eller kycklingbuljong)
  • 1 tsk torkad timjan
  • Färsk dill till garnering
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
Tips
Grytan kan förberedas dagen innan. Gör då allt utom steg 7-8, som du gör strax innan servering.